Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  2019 Paul B 011

  Woonfonds op koers als doelgroepenspecialist

  Woonfonds maakt hypotheekproducten toegankelijk voor doelgroepen die daar normaal gesproken lastig toegang toe hebben. Volgens manager Paul Bänziger houdt het niet op bij de doelgroepen die de Achmea-dochter nu bedient: zelfstandigen, woningverhuurders en de ouderen. “We kijken continue naar woonoplossingen voor kleine doelgroepen.”

  Sinds twee jaar focust Woonfonds op het bedienen van specifieke doelgroepen.“Processen worden steeds verder gestandaardiseerd. Het voordeel daarvan is dat het goedkoper wordt. Daar hebben consumenten dus profijt van. Het nadeel is dat mensen buiten de boot vallen die minder goed in het standaard acceptatiebeleid passen”, zegt Bänziger. “Het gaat vaak wel om een kleine groep.”

  Sleutel in deur

  Omarm je doelgroep

  Je echt verdiepen in een doelgroep is de basis voor succes, vindt Bänziger. “We werken samen met gespecialiseerde adviseurs. Het heeft tijd nodig om je te specialiseren, maar neem die tijd ook. Pak het grondig aan en ga het er niet even bij doen. Als je een doelgroep kiest, omarm die dan ook helemaal.”

  Woonfonds zoekt doelgroepen die niet per se een groter risico vormen, maar vaak wat bewerkelijker zijn. “Wij zoeken groepen die prima geaccepteerd kunnen worden, als je je er als geldverstrekker maar goed in verdiept. Partijen laten die vaak liggen, alleen omdat het meer handmatig werk is.”

  Kangoeroe-wonen

  Een voorbeeld van een doelgroep-oplossing is de Familiehypotheek. “De basisgedachte erachter is dat meerdere familieleden met elkaar in een woning wonen, zoals ouderen die bij hun kinderen intrekken. Dat is standaard niet toegestaan, maar bij ons met deze hypotheek wel. We bieden het product voor mensen die hun ouders in huis nemen of samen met hen een andere woning betrekken, maar ook voor mensen die tijdelijk mantelzorg bieden.”

  “Woonfonds wil met de Familiehypotheek al aan de voorkant onzekerheid bij mensen wegnemen”, zegt Bänziger. “Want die onzekerheid is er wel, vooral bij de ouders. Die willen hun kinderen niet tot last zijn en willen dat het voor hen goed geregeld is.”

  Woningverhuur

  Daarnaast is de Woningverhuur Hypotheek in trek. Het product is bedoeld voor particulieren die één tot maximaal vier woningen willen kopen voor verhuur.

  Woonfonds kiest ervoor om de Woningverhuur Hypotheek aan te bieden via een selecte groep adviseurs. Het kennisniveau van deze adviseurs is geborgd door een informatiebijeenkomst met afsluitende onafhankelijke toets. Bänziger: “Woningverhuur Hypotheken vragen immers om gespecialiseerde dienstverlening. Er komen veel andere vragen op de adviseurs af. Particulieren die een eerste woning kopen om te verhuren worden ineens huisbaas met allerlei verplichtingen. Adviseurs worden vaak gezien als een vraagbaak. Deze adviseurs hebben naast de kennis van hypotheken ook de kennis van de verhuurmarkt en dat is wel zo prettig wanneer je je eerste woning voor de verhuur gaat kopen.”

  Zelfstandigen

  Zelfstandigen vormen een andere doelgroep waarvoor Woonfonds extra mogelijkheden biedt. “Onze Zelfstandigen Hypotheek biedt een breed palet aan mogelijkheden, waarbij al na een jaar zelfstandigheid een hypotheek kan worden gesloten. En we hebben de 1-2-3-regeling waarbij de groeiende ondernemer het inkomen van de laatste twee jaar zwaarder kan laten meetellen.” 

  Krediethypotheek

  Sinds kort is het aanbod uitgebreid met de Krediethypotheek. Die is primair gericht op ouderen. “Maar het is niet de enige doelgroep van dit product. Het is bedoeld voor alle eigen woningbezitters met overwaarde. Het is alleen logischer dat je als oudere overwaarde hebt, dan wanneer je 30 bent. Het is bedoeld voor mensen die behoefte aan liquiditeit hebben.”

  Daarmee onderscheidt Woonfonds zich van partijen die een opeethypotheek bieden. “Dat is anders. Wij richten ons echt op de kredietvariant. Die zou ook voor zelfstandigen van pas kunnen komen in jaren dat het wat minder gaat. Je kunt het ene jaar wat cash vrijmaken en dat het jaar erna weer aflossen. Het is dus een veel flexibeler variant dan de opeethypotheek.”

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.