Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Header Woningverhuur Frank

  Vastgoed verhuren en beheren is echt een vak

  ‘Verhuren en beheren is echt een vak, niet iets om er even bij te doen’. Woorden van Frank de Vroed, bestuursvoorzitter van Rotsvast. In gesprek met Woonfonds zoomt hij in op de risico’s bij het beheer van te verhuren woningen. Of liever gezegd, de aandachtspunten waar de verhuurder bij ontzorgd kan worden. Als dat goed wordt gedaan zijn de risico’s namelijk beperkt, zo stelt de Vroed.

  Het gros van de investeerders in verhuurwoningen is geen doorgewinterde vastgoedbeheerder. Ze investeren middels een verhuurhypotheek in één of meerdere verhuurwoningen vanwege het mogelijke rendement of om hun kinderen en/of ouders te helpen. Maar hebben niet de nodige kennis in huis. Bovendien ontbreekt veelal de behoefte om het beheer zelf te doen. 

  Ontzorgen begint al vroeg in het verhuurproces

  Het ontzorgen van de verhuurder begint al ver voor het tekenen van het huurcontract. Om te beginnen is het zaak een geschikte woning te vinden die aansluit bij het profiel en de mogelijkheden van de verhuurder. Bij Rotsvast begeleiden we hem of haar met de koop en onderhandeling van een geschikte woning voor de verhuur. Onderdeel hiervan is ook het vaststellen van de mogelijke huur. Verhuurders hebben niet altijd een realistisch beeld van de huur. Het is dan aan ons om ze te behoeden voor financiële tegenvallers en na te gaan of de huur aansluit bij het puntensysteem.

  Vinden van een betrouwbare huurder

  Een ander aandachtspunt is het vinden van een betrouwbare huurder. De selectieprocedure gaat verder dan het controleren of de potentiële huurder financieel solvabel is. Als verhuurder wil je geen huurders aantrekken die voor overlast zorgen, met als grootste schrikbeeld de wietplantage waar je na ontdekking als verhuurder verantwoordelijk voor wordt gehouden.  

  Voorkom discussies met de huurder

  Bij Rotsvast kunnen zowel huurders als de verhuurder toegang krijgen tot een persoonlijk portal. Binnen die omgeving zijn de huurafspraken inzichtelijk en vindt onderlinge communicatie plaats. Helder communiceren voorkomt onduidelijkheid en discussie. Naast een juridisch correct en compleet huurcontract gaat het ook om de details. Een voorbeeld? Bij de start van de huur leggen we de stand van de woning vast met een opleveringsrapport. Aan het eind van de huurperiode weten alle partijen vervolgens wat er verwacht mag worden van de oplevering.

  Toekomstbestendig duurzaam verhuren

  De woningmarkt ondergaat een energietransitie die naar verwachting doorzet in de komende tijd. Zo maakt gas langzamerhand plaats voor alternatieven en is de regelgeving bij nieuwbouw aangescherpt. Wat is de rol van de verhuurder hierbij en in hoeverre dragen eventuele woningaanpassingen bij aan de waarde van het vastgoed? Voor toekomstbestendige verhuur is het van belang hier een antwoord op te hebben. In de praktijk zien we dat veel verhuurders worstelen met nut en noodzaak van maatregelen op energiegebied. 

  Huisje en sleutel

  Waarom het beheer niet zelf doen?

  Ik kan me voorstellen dat verhuurders in sommige situaties de neiging hebben om het beheer van de verhuurwoning zelf op te pakken. Bijvoorbeeld een net gepensioneerde verhuurder met voldoende tijd. De vraag is of ze de gevolgen van deze keus goed overzien. Wat als de huurder ‘s avonds laat belt dat de verwarming ermee opgehouden is of hij voor de deur staat en zijn sleutel kwijt is? Als verhuurder moet je 24 uur bereikbaar zijn voor calamiteiten. Ook slecht betalende huurders zullen professioneel aangesproken moeten worden. Hoe meer woningen in bezit, hoe meer het aan te aan te bevelen is om het beheer aan specialisten over te laten.

  Naast de praktische zaken rond onderhoud, moet de verhuurder ook goed op de hoogte zijn van de rechten en plichten bij de verhuur. Is de brief over het aflopen van het tijdelijke huurcontract te laat verstuurd? Dan loopt de verhuurder het risico vast te zitten aan een contract voor onbepaalde tijd. Zo kan een kleine onoplettendheid grote financiële gevolgen hebben. Bij het uitbesteden aan een vastgoed beheerder worden verhuurders ook ontzorgd. Tegenover de zekerheid en het gemak staat een prijs. De exacte tarieven zijn afhankelijk van het aantal woningen en het gekozen serviceniveau. Denk gemiddeld aan circa 3 tot 6% over de kale huur.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.