Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Beeld Roeland Oord Woningverhuur 1800x800

  Uitgebreide taxatie bij woningverhuur in belang van kopers

  Roeland Oort, productspecialist bij Woonfonds vertelt er meer over

  Het kopen van een woning voor de verhuur is een specialisme. Om vooraf zaken als huurpunten, rendement en vergunningen in kaart te brengen, is er een belangrijke rol weggelegd voor de taxatie van verhuurpanden. De taxatiefase maakt al veel duidelijk over het te verhuren pand: hoeveel huur kan je vragen en wat is de waarde in verhuurde staat. Wat is verder belangrijk bij taxeren voor verhuur? We vragen het Roeland Oort, productspecialist bij Woonfonds.

  Sleutel in deur

  1. Wat maakt taxeren van een te verhuren woning anders?

  Persoonlijke smaak is bij een te verhuren woning minder belangrijk. Hoe lang een aanrechtblad is, is belangrijker dan wat de kleur van de keuken is. Dit heeft namelijk een positief effect op de huurpunten van de woning en dus op de huurprijs. Hoe hoger de huurprijs, hoe hoger de marktwaarde in verhuurde staat.
  Hetzelfde geldt voor de plaats en de buurt. Belangrijk is of de woning gemakkelijk te verhuren is en welke maandelijkse huur realistisch is. Voor het rendement tellen verder noodzakelijk onderhoud en zaken als bestemmingsplannen mee.   

  2. Hanteren alle banken dezelfde taxatienormen bij woningverhuur?

  Niet altijd, banken hanteren verschillende richtlijnen voor het valideren van taxaties bij verhuur. Zo kun je bij sommige banken met een reguliere taxatie uit de voeten. In dat geval wordt vooraf niet naar de kansen en risico’s van de te verhuren woning gekeken.

  3. Wat is de visie van Woonfonds?

  Wij vinden het van belang om zo accuraat mogelijk de waarde van de woning en de mogelijke huurinkomsten te bepalen. Daar gaan we op dit moment verder in dan veel andere banken. Focus op de taxatie doen we vooral in het belang van kopers zelf. Stel je koopt als particulier een verhuurwoning zonder rekening te houden met het puntenstelsel. In die situatie bestaat het risico dat de beoogde huur niet realistisch is, omdat de woning binnen de grens voor sociale huur valt. Dat kan een serieus probleem zijn voor het mogelijke rendement. 

   

  4. Zijn er meer risico’s te noemen die met een uitgebreide taxatie aan het licht komen?

  Er zijn meer risico’s te noemen die met een uitgebreide taxatie aan het licht komen. Bijvoorbeeld de waarde van de woning in verhuurde staat. Die kan significant lager uitvallen dan de oorspronkelijke aankoopprijs van een huis waar geen huurovereenkomst op rust. Daarnaast wordt gekeken naar de waarde van vergelijkbare panden in de omgeving. Als dergelijke zaken niet worden meegenomen bij de taxatie, stijgt de kans dat de investeerder een kat in de zak koopt.

  Blog 7

  5. Waar gaat de markt heen?

  De markt voor verhuur is in de afgelopen jaren in een stroomversnelling gekomen. Hierdoor neemt ook de aandacht toe voor taxaties gericht op verhuur. Zo zijn bij het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI) en de Taxateurs Unie nieuwe normen in de maak voor het valideren van de taxaties. Deze normen zijn specifieker ingestoken op de belangrijke aspecten rond verhuur. 

  Het NWWI en de Taxateurs Unie bestrijken zo’n 90 procent van de markt. Verwacht wordt dat veel geldverstrekkers hun beleid afstemmen op de marktconsensus. Al blijft het voor banken mogelijk om er vanaf te wijken en vanuit concurrentieoogpunt eigen richtlijnen aan te houden. Uiteindelijk heeft de hele branche baat bij zo zorgvuldig mogelijke taxaties. Naast geldverstrekkers en toezichthouders is dat nog het meest in het belang van de uiteindelijke particuliere investeerder die zijn spaargeld in een beleggingspand steekt.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.