Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Header Website  Leaseauto maximale hypotheek ZZP er 1800x800

  Leaseauto drukt maximale hypotheek zzp’er?

  Een zzp’er wil in een representatieve auto de weg op. Bij voorkeur in een nieuw model waarvan de lak nét droog is. Zo’n auto nieuw kopen is alleen een behoorlijke aanslag op het budget. Steeds meer zzp’ers kiezen om die reden voor een leaseauto. Alleen kan de maximale hypotheek bij het kopen van een huis dan fors lager uitvallen. Woonfonds gaat op een gunstige manier om met de leaseauto en maximale leencapaciteit.

  Leaseauto populair onder zzp’ers

  Nederland is een ondernemend volk. Dat blijkt alleen al uit de 1,2 miljoen zzp’ers die actief zijn in ons land. Ongeveer één op de vijf daarvan leaset een auto, een aantal dat al vijf jaar op rij stijgt. De meeste zzp’ers (90%) gebruiken de leaseauto daadwerkelijk voor het werk. 

  Leasen en gevolgen voor maximale hypotheek

  Veel mensen gaan een private leasecontract aan zonder stil te staan bij de gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek. Pas bij het berekenen van de maximale lening, volgt de teleurstelling. De geldverstrekker neemt bij het berekenen namelijk ook alle verplichtingen mee, waaronder de maandelijkse kosten voor het leasen. 

  Leasen op naam van een bedrijf de oplossing?

  Een andere optie is zakelijke lease. In dat geval staat het leasecontract op naam van een bedrijf en vallen de kosten onder de bedrijfslasten. Wellicht denkt een klant hiermee meteen het probleem van de lagere maximale hypotheek op te lossen. De winst uit onderneming bepaalt namelijk grotendeels wat een klant kan lenen voor de koop van een woning. Bij het bepalen van de winst zijn de leasekosten al verwerkt. Wanneer de klant zakelijk een auto leaset, tellen veel geldverstrekkers de bijtelling die ontstaat als de klant privé kilometers rijdt niet bij de winst op. Hierdoor daalt ook de maximaal mogelijke hypotheek.

  Woonfonds Zelfstandigen Hypotheek biedt mogelijkheden

  De Zelfstandigen Hypotheek is afgestemd op de wensen en werkwijze van de gemiddelde zelfstandige. Zo kan de winst in het laatste jaar zwaarder tellen dan eerdere jaren. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden bij een negatief eigen vermogen. Ook met zakelijke lease houden we rekening: Woonfonds gaat uit van de saldo fiscale winst en trekt de bijtelling hier niet van af voor het bepalen van de maximale hypotheek. Hierdoor kan uw klant meer lenen en is het kopen van een woning eerder binnen bereik.

  roland denes EWf48MRVUNE unsplash

  Veel zzp'ers niet op de hoogte van fiscale zaken

  Maar liefst 76,6 procent van de zzp'ers is niet op de hoogte van fiscale regels rond autolease en andere vormen van mobiliteit. Bij zakelijke lease is vooral de bijtelling van belang. Wie 500 kilometer of meer voor privédoeleinden rijdt, krijgt hiermee te maken. De fiscus ziet het gebruik van de auto als een vorm van inkomen waar belasting over verschuldigd is.

  De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2 uitstoot en wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde. Voor doorgaans schonere elektrische auto’s tot € 45.000 aan cataloguswaarde geldt 8 procent. Het resterende bedrag is goed voor 22 procent, net als alle andere voertuigen.

  Bronnen: Rijksoverheid, Belastingdienst, Woonfonds, Zzpbarometer, Businessinsider, Consumentenbond, Kvk, Zzp-Nederland

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.