Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  apartment 406901 1920

  Koper verhuurwoning onderschat belang taxatie

  Het kopen van een woning voor de verhuur is populair. Ook Woonfonds merkt toenemende interesse onder haar particuliere klanten. Veel particuliere kopers zien de taxatie van de te verhuren woning als sluitpost van de financiering.  Dit terwijl de taxatie juist belangrijke informatie geeft over het rendement en de risico’s die bij een woning voor de verhuur horen. 

  ​Particuliere klant heeft hulp nodig

  Zeker in deze verkopersmarkt is het een uitdaging om een pand te vinden dat geschikt is voor de verhuur. Startende particuliere klanten hebben te maken met concurrentie van professionele beleggers. Een groep die snel kan schakelen en de markt en risico’s goed kent. Voor particuliere beleggers is het daarom goed zich te laten begeleiden door een kundige aankoopmakelaar en taxateur gespecialiseerd in woningen voor de verhuur. Dit voorkomt veel problemen in de toekomst.

  Veel particulieren zien de taxatie als een sluitpost van de financiering bij het kopen van een woning voor de verhuur. Ze hebben een voor verhuur geschikt pand op het oog en rekenen zich rijk, zonder de haalbaarheid te onderzoeken. Ook de aanvraagtijden voor vergunningen en mogelijk noodzakelijke verbouwingskosten zijn valkuilen.

  Bert Deen Taxatie Website

  Rendement en risico van belang bij woningverhuur

  Woonfonds werkt bij het taxeren o.a. samen met Dynamis Taxaties Nederland en met gespecialiseerde taxateurs die gebruik maken van een landelijke database met referentiepanden. Woordvoerder Bert Deen noemt de taxatie van een woning voor de verhuur een specifieke tak van sport. ‘Het draait hierbij om de directe inkomsten. Grondslag hiervoor is de periodieke huur minus zaken als exploitatiekosten. Daarnaast hebben wettelijke bepalingen invloed op het rendement en de risico’s. Bijvoorbeeld het puntensysteem en huurbescherming. Dat is een heel ander speelveld dan woningtaxatie voor eigen gebruik.’

  Referentiepanden zijn waardevol

  Ad van de Wouw, docent vastgoed aan de Academie voor Vastgoed, vergelijkt taxeren voor woningverhuur met specialisme in de zorg. ‘Je kunt van een maag- en darmspecialist niet verwachten dat hij een hersenoperatie uitvoert. Zo moet je ook als taxateur de nodige specialistische kennis in huis hebben. Het draait niet alleen om het toepassen van de juiste rekenmethodiek. Ook referenties spelen een belangrijke rol. Recent verkochte panden in de buurt geven het beste beeld van de actuele marktwaarde. Alleen specialisten in verhuur hebben verhuur-referentiepanden.’

  Ook Deen erkent het belang van een zo groot mogelijke database aan referentiepanden. ‘Des te groter het aantal, des te lager het risico dat je appels met peren vergelijkt. Naast significante aantallen is de actualiteit van referenties waardevol. In de afgelopen tijd fluctueerde de woningprijs sterk. De relevantie van referenties neemt sneller af als woningen maand op maand prijsveranderingen ondergaan. De bij ons aangesloten taxateurs maken gebruik van een landelijk dekkende database met referentiepanden.

  Woningverhuur open deuren rendement klein

  Praktijkvoorbeelden en valkuilen

  Problemen met taxaties zijn niet hypothetisch. Sytske Kooijman, taxateur bij Ooms makelaars, komt ze bijna dagelijks tegen. ’Recent kregen we het verzoek om een appartement op de begane grond te laten taxeren. De koper was van plan het te kopen en verhuren. Bij navraag bleek er geen woonbestemming op te rusten. Geen probleem, zo stelde de verkopende partij. Als taxateur gaan de seinen dan op oranje. Uiteindelijk is op vraag van de verkopende partij en de klant een taxatie opgemaakt met daarin deze vermelding. En de koop zelf? Die is uiteindelijk niet doorgegaan.’   

   Andere valkuilen zijn: 

  • Rekent de klant zich niet rijk met een te hoge huur? 
  • Zijn er gemeentelijke plannen waar de klant niets van weet? 
  • Weet de klant hoe de markt zich ontwikkelt in die regio?
  • Weet de klant het verschil tussen de waarde in lege en verhuurde staat?
  • Is bekend dat de huurcommissie zich kan buigen over de huurprijs? 

  Taxatiebeleid Woonfonds maakt hogere financiering mogelijk

  Per februari verhoogt Woonfonds de maximale financiering op haar Woningverhuur Hypotheek tijdelijk naar maximaal 80 procent van de waarde in verhuurde staat. Manager Woonfonds Paul Bänziger stelt dat vooral het huidige taxatiebeleid het verruimen van hypotheekmogelijkheden mogelijk maakt. Om de drempel te verlagen om een ervaren en door ons geselecteerde taxateur in te schakelen, vergoedt Woonfonds tijdelijk € 500,- na passeren. 

  Woonfonds speelt in op de trends door woningverhuur landelijk te financieren. Veel andere geldverstrekkers beperken zich tot grote steden in en rond de Randstand. 

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.