Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Blog 4

  Kopen voor verhuur vooral populair in studentensteden

  Met een nieuw studieseizoen voor de deur zoekt menig student een passende en betaalbare kamer. In veel plaatsen is dit zoeken naar de bekende speld in een hooiberg. Nederland komt zo’n 40.000 studentenkamers te kort (bron: LSVb). Vooral in populaire studentensteden overstijgt de vraag het aanbod ruimschoots. Particulieren spelen hierop in met het kopen van een woning voor de verhuur. 

  Mogelijkheden voor woningverhuur

  Voor studenten kan de toename van particuliere verhuur positief uitpakken. Al is ook daarmee niet zo maar het chronische tekort aan beschikbare woningen opgelost. Bekijk de voorwaarden van de Woningverhuur Hypotheek en bereken de maximale hypotheek voor een te verhuren woning.

  Toename particuliere verhuur

  In de afgelopen jaren nam het aandeel van de particuliere huursector toe, in verhouding tot het totale aantal woningen. In 2009 kocht 2 procent een woning met de intentie deze te verhuren, zo onderzocht het Kadaster. Bij de meest recente meting in 2017 lag dit percentage op 5.  

  Uitschieters in studentensteden

  In diverse studentensteden werden in de onderzochte periode meer te verhuren woningen gekocht dan gemiddeld. Naast Amsterdam is dit terug te zien in onder andere Delft, Den Haag, Leeuwarden en Groningen. Meer dan 10 procent van de aangeboden koopwoningen werd in deze steden gekocht door een particuliere verhuurder. Op wijkniveau zijn er uitschieters boven de 20 procent. 

  Leeuwarden en Groningen interessant

  Particuliere investeerders gaan zich steeds meer focussen op het prijspeil van woningen, in relatie tot het mogelijke rendement uit de verhuur. Voor kopers met een verhuurmotief kan het om die reden interessant zijn uit te wijken naar steden als Leeuwarden en Groningen. In die gebieden is de prijsstijging minder explosief geweest, wat een minder grote investering vergt.

  Blog 7

  Verhuur aan (studerende) kinderen

  Steeds meer ouders helpen hun uitvliegende kroost door voor hen een appartement te kopen. ’De enorme kamernood en tekort aan huurwoningen in Nederland in combinatie met ouders die wat financiële ruimte hebben om te investeren, zorgt voor deze nieuwe trend’, zegt Michel, propositiemanager woningverhuur bij Woonfonds. De Woonfonds Woningverhuur Hypotheek maakt het de consument makkelijker om een huis te kopen en te verhuren. En in bepaalde gevallen is verhuur aan kinderen toegestaan. ‘Een propositie waarmee advieskantoren optimaal kunnen inspelen op de vraag’, zo stelt Van de Spijker.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.