Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Blog 8

  In welke regio levert woningverhuur het meest op?

  De kans is groot dat uw klant vooral een woning in zijn eigen buurt zoekt. Daar weet hij precies wat er te koop staat en kan er gemakkelijk even langs als dat nodig is. Het zoekgebied beperken tot de eigen omgeving kan ook een risico zijn. Huuropbrengsten verschillen namelijk fors per regio. Daarnaast ligt de gemiddelde aankoopprijs in de ene plaats hoger dan in de andere. Deze verschillen hebben grote invloed op het rendement van de investering. 

  Voordat we inzoomen op de regionale verschillen, maken we onderscheid in korte en lange termijn rendement. De verdiensten op korte termijn zijn de huurinkomsten. Direct na ingang van het huurcontract levert de maandelijkse huur immers al inkomsten op. Tegenover deze inkomsten staan ook kosten, bijvoorbeeld voor het onderhoud en de hypotheek. De opbrengst minus kosten vormt het rendement op korte termijn.

  Naast de huurinkomsten kan de waarde van de woning stijgen, zeker als de woning langere tijd in bezit is. De eigenaar profiteert van dit rendement op lange termijn. 

  Huis en rekenmachine

  Hoe ‘BAR’ maakt u het?

  Het is verleidelijk om de pijlen te richten op plaatsen waar de huurtarieven het hoogst liggen. Alleen uitgaan van de maandelijkse huur is echter te kort door de bocht. De ontwikkeling van de huizenprijzen is ook van belang. Het meest ideale is een lage koopprijs en hoge huur. Er hoeft in dat geval een minder grote investering te worden gedaan, maar er kan wel geprofiteerd worden van een hoog verhuurrendement. Hoe dit per woning zit, kunnen u en uw klant zelf berekenen aan de hand van het Bruto aanvangsrendement (BAR).

  Dit Bruto aanvangsrendement geeft de verhouding weer tussen de huur in het eerste jaar ten opzichte van de totale investering. Bijvoorbeeld: voor een woning met een marktwaarde van € 285.000 en bruto huur van € 15.000 in het eerste jaar komt het BAR in deze situatie uit op 5,26 procent. Onderstaand de gebruikte formule: 

  Bruto aanvangsrendement = huur / marktwaarde woning x 100%

  Ontwikkeling van het rendement

  Uw klant wil niet alleen in het begin van de huurperiode een zo hoog mogelijk rendement maken. Op termijn is het van belang hoe zowel de huur als de waarde van de woning zich ontwikkelen. De vooruitzichten op dit gebied verschillen per regio. Bepalende factoren zijn:

  Het aanbod

  Al jaren loopt de bouw van nieuwe woningen achter op het gewenste aantal van 75.000 per jaar. Vooral in de grote steden en omliggende gebieden zorgt dit voor een tekort aan huurwoningen. Middeninkomens, starters, studenten en ouderen hebben de grootste moeite met het vinden van betaalbare woonruimte.

  ​De vraag

  Juist in en rond de toch al drukke steden is de vraag naar woningen groot. De grootste steden (Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam, Utrecht) groeiden sinds 2008 vrijwel elk jaar harder dan Nederland als geheel. Een ontwikkeling die zich ook in de komende jaren voortzet naar verwachting.

  Demografische factoren

  Een koper van een verhuurwoning moet rekening houden met zaken als de samenstelling van huishoudens en leeftijdsontwikkeling. Het aantal huishoudens neemt toe, waarbij de grootste groei valt te verwachten in de Randstad, de Brabantse Stedenrij en rond Arnhem en Nijmegen. Met name 1-persoonshuishoudens zorgen voor de groei. Samen met verhuizende senioren zorgt dit voor vraag naar kleinere woningtypen in stedelijke gebieden. 

  Hoogste rendement woningverhuur

  De uitdaging is om steden te vinden waar niet de hoofdprijs moet worden betaald en waar het verhuurrendement goed is in verhouding tot de investering. Kijken we naar 2018 tot medio 2019, dan kreeg uw klant niet in de grootste steden het meeste waar voor zijn of haar geld. Sterker nog, een stad als Amsterdam is pas op plek 63 terug te vinden. Ook Utrecht komt met plaats 49 niet in de buurt van de top-10. Woningen zijn er simpelweg te duur geworden. De onverwachte winnaar is Vlaardingen, waar het gemiddelde bruto rendement 8,3 procent bedraagt. Wie had daarnaast verwacht dat steden als Sittard en Brielle in de hoogste regionen staan? 

  Top-10 (2018 / 2019)

  1. Vlaardingen 8,3%6. Zeist 7,7%
  2. Schiedam 8,3%7. Spijkenisse 7,7%
  3. Maastricht 8,1%8. Sittard 7,7%
  4. Groningen 7,9%9. Hellevoetsluis 7,7%
  5. Den Helder 7,7%10. Brielle 7,7%

  Bron: vastgoedtool.com

  Vraag woningen

  Verwachting woningvraag

  De infographic geeft de verwachting weer van de vraag naar woningen in de komende tijd, in combinatie met de kansen deze te verhuren. Te zien valt dat groei en krimp dichtbij elkaar kunnen liggen. Bijvoorbeeld Groningen is een hoogvlieger, terwijl in de omliggende plaatsen een lage tot zeer lage vraag verwacht wordt. Hetzelfde zien we terug in Zwolle, Maastricht en Enschede. In gebieden met een zeer beperkte vraag zijn woningen doorgaans goedkoper maar stijgt het risico op leegstand of tegenvallende huurinkomsten. 

  Zelf het onderhoud doen?

  In de buurt van de eigen woonplaats een verhuurwoning kopen heeft voordelen. Bij een woning in de buurt kan er bijvoorbeeld eenvoudiger zelf onderhoud worden uitgevoerd. Uw klant gaat immers niet van Haarlem naar Maastricht rijden om een klein onderhoudsklusje te doen. Ook contact met de huurder is makkelijker als uw klant er even snel langs kan gaan. Wat betreft kennis van de woningmarkt zal deze groter zijn in de eigen omgeving dan ver van huis. Bijvoorbeeld over welke wijken beter zijn dan andere. Deze voordelen staan los van het rendement, waarvoor uitwijken naar andere provincies de voorkeur kan hebben. De keus is aan uw klant!

  Kaart Nederland

  Wij staan financiering toe in heel Nederland

  Wij financieren:

  • tot 80% van de waarde in verhuurde staat
  • tot 50% aflossingsvrij
   • tot 70% in 30 jaar aflossen
   • tot 80% in 10 jaar aflossen
  • 4 woningen naast eigen woning
  • maximale hypotheek op 4 woningen €750.000,-
  • hypotheek 1 woning min €70.000,- max €300.000,-

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.