Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  belasting box 3

  Eigen woning in box 3: wat zijn de gevolgen?


  Begin dit jaar stelde De Nederlandsche Bank voor om de eigen woning stapsgewijs over te brengen naar box 3. Deze proefballon veroorzaakt verdeeldheid in de politiek en financieel adviseurs lijken positief. Wat houdt het plan in en welke gevolgen heeft het voor huiseigenaren?

  Voordelen

  · Bij het berekenen van uw belastbare vermogen mogen schulden in mindering worden gebracht op bezittingen. Kortom, de hypotheekschuld verlaagt het bedrag waarover belasting wordt betaald.

  · Het ligt voor de hand dat het eigenwoningforfait vervalt. Dit forfait is een percentage (vaak 0,5%) dat bij het inkomen moet worden opgeteld. Het vervallen van deze belasting is positief omdat de woning niet langer wordt gezien als een inkomstenbron.

  Nadelen

  · In box 3 is nu geen plaats voor hypotheekrenteaftrek. Hierdoor vervalt het recht een deel van de rentelasten van uw belastbare inkomen af te trekken. Het bedrag waarover belasting wordt betaald stijgt. 

  · Over bepaalde bezittingen in box 3 wordt vermogensbelasting gerekend. Als de woning meetelt voor de bezittingen, is het risico op een hogere belastingaanslag hoger.

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.