Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Header Perfecte partner voor zelfstandigen

  ‘Woonfonds: perfecte partner voor (kort) zelfstandigen'

  Het sterk toegenomen aantal zzp’ers zorgt voor drukte bij hypotheekkantoren. Financieel adviseur Reijer van Ommeren kan hierover meepraten. In de afgelopen jaren klopten steeds meer zzp’ers aan bij zijn advieskantoor. Inmiddels wordt maar liefst 6 op de 10 hypotheekaanvragen gedaan door ondernemers. Voor deze groep is een flexibele opstelling van de geldverstrekker noodzakelijk, zeker in deze krappe woningmarkt. Woonfonds is daarbij een uitstekende partner, zo stelt Van Ommeren. 

  Kort-zelfstandig en toch een hypotheek

  Van Ommeren adviseert veel zzp’ers die nog geen 3 jaar eigen baas zijn. ‘In dat geval kan je niet bij iedere geldverstrekker terecht. Bij Woonfonds is het voordeel dat er al vanaf 12 maanden mogelijkheden zijn, ook als het geen volledig kalenderjaar is. Daarnaast mag bij Woonfonds de brutowinst over het eerste jaar voor 100% meetellen bij het berekenen van de maximale leencapaciteit. Woonfonds is daarin vrij uniek. De meeste geldverstrekkers hanteren een afslag, waardoor bijvoorbeeld 80% meetelt.’  

  calculator 1516869 1280

  1-2-3-methode maakt meer mogelijk

  ‘Dat wij veel zaken met Woonfonds doen, komt onder andere door de 1-2-3-methode die bij hen mogelijk is. Deze rekenmethode kijkt verder dan alleen de gemiddelde winst uit de afgelopen 3 jaar. Veel ondernemers starten met investeringen waar ze pas later de vruchten van plukken. Stel iemand heeft na het startjaar een goed tweede jaar en een nog hogere winst in het derde jaar. Het meest recente jaar telt bij de 1-2-3-methode drie keer mee voor het berekenen van de maximale leencapaciteit.

  Wie er nog geen drie jaar op heeft zitten als ondernemer, kan het inkomen in bepaalde gevallen uit een eerder loondienstverband meenemen als onderdeel van de 1-2-3-methode. Dat zorgt voor fors ruimere hypotheekmogelijkheden en brengt een koopwoning eerder binnen financieel bereik van zelfstandigen.’

  ​Groentewinkel aan huis

  Veel van de zelfstandigen in onze portefeuille zijn actief in de bouw. Ook zien we woningeigenaren die boven wonen en beneden een winkel runnen. Recent nog adviseerde ik iemand die vanuit huis een winkel in rollators, scootmobielen en andere zorgzaken verkocht. Het ging om een huurwoning waar de huurder het eerste kooprecht op had. Een ander voorbeeld is een relatie die de woning combineert met een groentewinkel. In dorpen hier komt dit vaker voor dan in grote steden, waar kantoor- of praktijkruimte aan huis gebruikelijker is.

  Veel geldvertrekkers hebben beperkte mogelijkheden of staan helemaal geen eigen zaak aan huis toe. Acceptatie van een andere bestemming dan woning is zeker geen automatisme. Bij Woonfonds zijn er ruime mogelijkheden voor de combinatie met een winkel, kantoor of andere zakelijke bestemming. Voorwaarde is onder andere dat de bedrijfsruimte mag bestaan uit maximaal 40% van de getaxeerde marktwaarde.

  Het komt niet vaak voor dat van Ommeren zelfstandigen teleur moet stellen bij een hypotheekaanvraag. Wel zijn de verwachtingen soms te hoog gespannen. Men rekent zich dan te rijk en kijkt naar woningen boven het verantwoorde budget. Voor die groep is het even slikken als een stapje terug noodzakelijk is. 

  Benieuwd naar de mogelijkheden van de Woonfonds Zelfstandigen Hypotheek?

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.