Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Corona

  Wat doet het coronavirus met de woningmarkt?

  De lange tentakels van het coronavirus hebben ook de woningmarkt bereikt. Neem de rentestanden. Sinds de wereldwijde uitbraak zijn belangrijke rentestanden gekelderd, maar lijken nu weer te stijgen. Zet deze rentebeweging door? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor de huizenprijzen?

  We zetten mogelijke gevolgen op een rij

  De hypotheekrente

  In deze onzekere situatie wordt minder geld geleend door bedrijven en consumenten. Een daling van de rente zou logisch zijn, zeker omdat centrale banken in actie komen. Op dit moment zien we dat investeerders hun geld nauwelijks uitgeven. Hierdoor wordt het voor zowel overheden als banken lastiger om aan geld te komen. Deze ontwikkeling kan resulteren in een stijgende hypotheekrente.

  Bezichtigen woningen: digitale oplossingen

  Wie een woning koopt, krijgt vroeg of laat te maken met persoonlijk contact. Denk aan de makelaar bij de bezichtiging, het contact met een adviseur en de ondertekening bij de notaris. Al deze zaken zijn lastig te realiseren, nu persoonlijk contact wordt afgeraden. Het aantal woningverkopen zal hierdoor kunnen dalen. Lichtpuntje is dat veel ondernemingen het aanbieden van digitale oplossingen nu meer prioriteit geven, ook in de woonsector. Wat betekent dat het een positieve impuls is voor de digitale klantbediening. 

  Huisje en sleutel

  Heeft het coronavirus ook effect op de woningprijzen?

  Op deze vraag past geen sluitend antwoord. Er zijn veel factoren die kunnen zorgen voor stijgende prijzen, maar er is ook een andere kant van de medaille. We geven enkele voorbeelden:

  Stijgend effect op de woningprijzen

  • De schaarste op de woningmarkt neemt toe als er door het virus minder nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Dat kan de prijs opdrijven.
  • Bij een dalende hypotheekrente kunnen kopers in principe meer lenen en een duurder huis kopen. Het is overigens geen uitgemaakte zaak dat de rente in deze crisis daalt. 

  Dalend effect op de woningprijzen

  • Veel bedrijven lopen financiële schade op door het virus, met mogelijke ontslagen en faillissementen tot gevolg. Hierdoor kan het kopen van een woning lastiger worden en de vraag afnemen. Zeker als de hypotheekrente de eerdere dalende trend verlaat.
  • Vertrouwen onder kopers is belangrijk. Het coronavirus kan zorgen voor een vertrouwensdip, waardoor grote beslissingen als het kopen van een huis worden uitgesteld. Een terugval van de vraag kan de prijs naar beneden trekken.

  Bron: VEH, Infinance en Bloomberg 

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.