Hoe kunnen we je helpen?

hoofdmenu
Bezig met laden Zoeken
Geen resultaten
  Blog 5a

  ‘’Het nieuwe taxatiemodel verhuurhypotheek stap vooruit’’

     

  Voor de taxatie van te verhuren woningen is een specifiek taxatierapport vereist. Vanaf oktober gelden nieuwe afspraken voor het valideren van dergelijke rapporten. De nieuwe werkwijze is afgestemd door brancheorganisaties, opleidingsinstanties en validatie-instituten. Geldverstrekker Woonfonds stelt de wijziging een stap vooruit te vinden. Goed voor de branche en niet in het minst voor de uiteindelijke verhuurder zelf, zo stelt Woonfonds manager Paul Bänziger. 

  Onderdeel van de wijzigingen is een nieuw model voor het onderbouwen van een waardering. Het kan daarbij gaan om woningen die al verhuurd zijn of nog de verhuur in gaan. 

  2019 Paul B 011

  Markt hypotheken voor verhuur wordt volwassen

  Striktere eisen en een meer eenduidig beleid brengt structuur in de wijze waarop een taxatie tot stand komt. Geen overbodige luxe, aldus Bänziger. ‘‘In de praktijk zie je dat geldverstrekkers tot nu toe uiteenlopende eisen stellen aan een taxatierapport. Daarnaast heeft de ene taxateur meer ervaring met de verhuurmarkt dan de andere, wat een logisch verschil in kennis en kunde tot gevolg heeft. 

  Het streven naar uniformiteit hangt samen met de markt die meer volwassen wordt. Als Woonfonds waren we één van de eerste geldverstrekkers die zich specifiek richtte op kopers met een verhuurmotief. De opgedane ervaring heeft veel inzichten opgeleverd en stelt ons in staat een aansluitend taxatiebeleid te voeren. Ik durf gerust te stellen dat we daarin een voorsprong hebben op veel andere geldverstrekkers.’’

  Taxatie moet risico verhuurder minimaliseren

  Op de vraag waarom Woonfonds striktere regels hanteert dan sommige andere aanbieders, komt een duidelijk antwoord. ‘’Het klinkt wellicht cliché, maar dat is in het belang van de klant. Die loopt uiteindelijk het meeste risico als er te licht wordt gedacht over de taxatie. Dat gaat verder dan puur de waardevaststelling van een pand. Ook zaken als gemeentelijke regelgeving en bestemmingsplannen zijn belangrijke aandachtspunten.

  Aanscherping van het taxatiebeleid

  Het is nog even de vraag of en in welke snelheid geldverstrekkers hun beleid zullen afstemmen op de nieuwe richtlijnen. Woonfonds hanteert al grotendeels deze nieuwe eisen en bekijkt of zij 1-op-1 over gaat met haar beleid. Voor veel banken gaat het in dat geval om een aanscherping van het beleid rond taxaties. Dat is geen populaire boodschap om te communiceren richting bijvoorbeeld aangesloten advieskantoren. Ook de concurrentiepositie  kan voor geldverstrekkers een reden zijn minder strikte eisen te hanteren. Uiteindelijk heeft de hele markt, niet in de laatste plaats de verhuurder zelf, baat bij het minimaliseren van de risico’s.’’

  Taxatienormen

  Aan welke taxatienormen moet een taxatierapport voor een Woonfonds Woningverhuur Hypotheek voldoen?

  Download bevestigen

  Met deze download gaat u akkoord met de Privacy Statement van Woonfonds.